Zakon koči istraživanja mineralnih resursa

Mineralni resursi bi u bruto domaćem proizvodu Srbije trebalo da 2020. godine sa sadašnjih dva odsto dostignu učešće od pet odsto, izjavio je pomoćnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Zoran Danilović na 2. međunarodnoj konferenciji Mineralni resursi u Srbiji – pokretačka snaga privrednog razvoja. Na konferenciji, koja je održana u hotelu Metropol Palas, istaknuto je da rudarski sektor Srbije može da postane važan faktor za ekonomski razvoj zemlje i izvor nacionalnog bogatstva. Pomoćnik ministra Zoran Danilović je naglasio da je prošle godine odobreno 127 rešenja za geološka istraživanja i da ih se više od polovine odnosilo na zlato, litijum, bor i bakar.

Američki auto-giganti Dženeral motors (GM) i Ford saopštili su da su prošlog meseca na kineskom tržištu ostvarili rekordnu prodaju, pri čemu analitičari navode da je to uglavnom posledica pada prodaje japanskih automobila u Kini zbog političkog spora između te dve azijske zemlje. U saopštenju GM-a se navodi da je u oktobru ta kompanija na kineskom tržištu prodala rekordnih 251.812 vozila ili čak 14,3 odsto više u odnosu na isti mesec lani, prenela je agencija AFP. Podaci za deset meseci ove godine zaključno sa oktobrom pokazuju da su GM i njegove filijale na kineskom tržištu prodale oko 2,3 miliona automobila ili 10,5 odsto više na godišnjem nivou.

MMF čeka razrešenje kosovskog čvora

U prvih sto dana rada nova vlada pokazala je ozbiljnost i stratešku promišljenost u borbi protiv mita i korupcije, odnosno jasno je istaknuto da je reč o bolesti društva sistemskog karaktera i da je za to neophodna izgradnja mreže kredibilnih institucija, a čine se i prvi praktični koraci u realizaciji tih aktivnosti, a država je zatražila i pomoć na međunarodnoj sceni od relevantnih institucija, ocenio je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kao dobre poteze nove vlade Đogović je pomenuo i jasno opredeljenje za evropske integracije, ali i najavu plana za rešavanje problema kosovskog čvora u skladu sa realnošću i koji neće ugrožavati put Srbije ka EU, istakao je Đogović i dodao da umesto deklarativnog i čisto trgovačkog, sada je na sceni državnički pristup rešavanju problema Kosova i Metohije i svih zadataka u pravcu uređenja zemlje po pravilima EU, ali je i pohvalio Vladu što je prepoznala dubinu ekonomske i društvene krize u kojoj se zemlja nalazi i u skladu sa tim kreirala ambiciozan budžet za narednu godinu u kojem je planirano da se deficit bezmalo prepolovi i svede na 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Spread the word. Share this post!