“Igrarije” s radnicima

Koncept osnivanja novog javnog komunalnog preduzeća na nivou grada Beograda, kojeg vodi pomoćnik gradonačelnika za ovaj sektor Žika Anđelković, a treba da se formira do kraja ove ili početkom 2012. godine, izazvao je brojne kontroverze i polemike među zaposlenima u ovom sektoru. “Dileme oko buduće privatizacije i transformacije javno-komunalnog sektora još nisu otklonjene jer se vode burne rasprave na stručnom nivou oko predloga strategije i donošenja novog nacrta zakona o komunalnim delatnostima. Mnoge lokalne samouprave, u međuvremenu, pokušavaju da uvedu neke svoje aršine u ovu delatnost, a ni Beograd nije izuzetak, gde pojedinci na mala vrata poturaju razne inovacije, uglavnom na štetu radnika”, navodi za “Privredni pregled” Miroslav Radojević, potpredsednik Samostalnog sindikata Beograda.
“Izražavamo veliku sumnju u opravdanost osnivanja te nove firme, jer treba se zapitati kakvo je to javno preduzeće od interesa za grad Beograd gde će biti smeštene čistačice, portiri, čuvari, obezbeđenje i druge sporedne službe, odvojene od osnovnih delatnosti. Zamišljeno je da oni svoje usluge pružaju svim komunalnim sistemima u gradu. Uslužnih privatnih firmi tog tipa ima bezbroj”, kaže on, i podseća da je rukovodstvo beogradskog sindikata već uputilo primedbe na taj predlog iz Skupštine grada.
“Spiskovi radnika, potencijalnih višaka za prelazak, u toku su izrade u GSP-u, Vodovodu i kanalizaciji, Gradskim elektranama, čistoći, pijacama, Pogrebnim uslugama, Infostanu, Beograd putu… Svaki radnik iz sporednih servisa dobija ocenu, ko dobije višu, treba da ode, kako bi se izbeglo proglašavanje – tehnoloških viškova. I pored otpora sindikata, i zahteva da se eventualnim viškovima pruži druga alternativa, i po Zakonu o radu, obezbedi pravo na otpremninu, odnosno ponude socijalni programi, niko iz gradske uprave, ne odustaje od zamišljenog predloga. Mi smatramo da ne treba nikog silom terati u novo preduzeće, a većina potencijalnih viškova se izjasnila da je bolja varijanta dobijanje otpremnine od 200 do 300 evra po godini staža. U slučaju da su GSP-u potrebne čistačice, obavezan je tender, na kojem može učestvovati bilo koja firma i pitanje je kolika je sigurnost tih radnih mesta. Ne postoji klauzula obaveznosti i to plaši zaposlene. Iz svakog sadašnjeg JKP-a treba da ode od 100 do 200 ljudi, najviše iz vodovoda, čistoće, GSP-a, nešto manje iz pijaca”,…objašnjava Radojević.

Teško komunalcima i građanima
Do sada je održano nekoliko razgovora o problemu prebacivanja viškova u novo JKP pod kapom grada, a predviđene su i dodatne konsultacije sa sindikatima sa neizvesnim ishodom. Efikasnost funkcionisanja komunalnih sistema u gradu, a ni usluge za milione njihovih korisnika, ne bi trebalo da budu dovedene u pitanje. Ukupna privredna situacija u prestonici je veoma teška, rast cena i pad kupovne moći iznosi oko 30 odsto za godinu dana, a 20 odsto poslodavaca nije u mogućnosti da isplati plate i pripadajuće doprinose, što je povoljnije od 50 odsto koliko ih ima u celoj u zemlji, tvrde u SS Beograda, očekujući nastavak dogovora o komunalcima.

Spread the word. Share this post!